Becsinyátt leves
A legtartalmasabb levesek közé tartoznak a húslevesek. Vidékünk lakossága főként disznó és tyúkhúsból, ritkábban galambból és marhahúsból készítette.
A legtartalmasabb levesek közé tartoznak a húslevesek. Vidékünk lakossága főként disznó és tyúkhúsból, ritkábban galambból és marhahúsból készítette.
A dödölle az ún. „száraz kásák” közé tartozik.
Klasszikus recept, amit talán már mindenki kipróbált, és van egy íz élménye a Gundelről.
Ecettel savanyított levesek
A főzelékeket a bennük megfőzött anyagok szerint szokták megkülönböztetni. Legáltalánosabban a babot, a krumplit, a káposztát, kelkáposztát, karalábét, sárgarépát, kerékrépát /tarlórépát/ szokták főzelékként felhasználni.
A fiatalabb nemzedék már nem ismeri, de az idősebbek, a 70 éven felüliek még fogyasztották a „tormamártást”.
A legrégibb s talán a legegyszerűbben készíthető a lepény. Valamikor a megtüzesített kövön sütötték meg a megdagasztott tésztát. A lepény átmenetet jelent a kása és a kenyér között.
A napszámos családoknál a húst adó állat a nyúl volt. Igénytelensége miatt nagyon sok háznál tartották, és fogyasztották a húsát, melyet a baromfival tartottak egyenlőnek.