Facebook pixel

Kalinkó

"Lakodalmak alkalmával készítik a vidékünkre oly jellemző alakú kalácsot: a „kalinkót”. – A hüvelykujjnyi vastagra kisodort tésztát a sütőlapáton karika alakúra, rácsban megfonják, úgy, hogy a közepén egy nagyobb lyuk maradjon. E lyuk akkora legyen, hogy egy boros üveg nyaka beleférjen. Mikor a menyasszonyt a vőlegény házához kísérik, boros üvegre húzzák rá a kalinkót, s útközben letörve belőle egy – egy darabot, dobálják a lakodalmi menetből a bámészkodók közé.

Kalinkót küldenek a lakodalom után a rokonoknak és az ismerősöknek. A kalinkó a maga tekervényeivel az ifjú párra váró nehéz életutat is jelképezte, a boros üveg tartalma pedig azt az erőt jelentette, mellyel a nehézségeket le fogják győzni.

A kalinkót a többi kalács fajtájától eltérően nem a sütőben, hanem a kemencében sütik meg. Egy – egy nagyobb lakodalom alkalmával több kemencére való adagot készítenek." *

Kalinkó

Hozzávalók:

1.5 dl tej

2 db tojássárgája

5 dkg zsír

2 gr só

3 dkg cukor

0,5 kg liszt

2,5 dkg élesztő

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk és a liszttel, a langyos tejjel, a cukorral, a tojások sárgájával, a csipet sóval kalácstésztát dagasztunk. Amikor már elválik a tészta az edény falától, hozzáadjuk a mangalica zsírt és addig dagasztjuk, amíg szép egyenletes lesz a tészta. Langyos helyen, letakarva hagyjuk megkelni. Amikor duplájára kelt egy deszkára borítjuk és hurkára formázzuk.

Vágjuk egyszer félbe és az egyik felét még egyszer félbe. Az így kapott a két vékonyabb szálat sodorjuk meg és csavarjuk egymásba, majd köralakban illesszük össze. A megmaradt tésztából, 4 szálat sodorjunk és helyezzük egyenként a köralakban összefont tésztára átlósan, a szélekeit pedig, hajtsuk a karima alá. Kenjük meg a tetejét tojás sárgával és előmelegített 160-180 fokos sütőben süssük szép pirosra. Amikor elkészült cukros, ecetes vízzel kenjük meg a tetejét és pár percig még tegyük vissza a sütőbe. (Ettől szép fényes lesz.)

* Szabó József büki helytörténész gyűjtése alapján