Facebook pixel

Pihenj, gyógyulj és éld meg Bükfürdőt!

Bükfürdő a nevével ellentétben nem csak a fürdőzésre váró látogatók számára nyújt szórakozási és pihenési lehetőségeket.

Ha valaki mozgásra, kalandokra vágyik, szeretne különleges kulináris élményekkel gazdagodni, érdekes programokon részt venni vagy megcsodálni Bük, Bükfürdő és környékének látnivalóit, szintén megtalálja a számítását a nyugat-dunántúli településen.

Mindezt ráadásul az év mind a négy évszakában!
Gyógyvíz

Bükfürdő gyógyvizéről

2001-ben már több, mint ezer termálvizes forrás volt ismert Magyarország területén. Ez nem csak Európa-szinten, hanem az egész világon rendkívül magas értéknek számít. A legtöbb forrásból nem csak 30 Celsius fok feletti termálvíz, hanem valódi gyógyvíz fakad. Mi a különbség a termálvíz és a gyógyvíz között?

A termálvíz és a gyógyvíz nem felcserélhető kifejezések. E cikk szerint termálvíz megnevezés akkor érvényes, ha a víz hőmérséklete magasabb, mint a felszínre jutás helyének éves középhőmérséklete.

Ez Magyarországon az előbb említett 30 fokos határt jelenti. A gyógyvíz elnevezéshez orvosilag és hatóságilag bizonyított és igazolt gyógyító hatásra van szükség.

Magyarországon a legtöbb forrásból magas ásványianyag tartalmú víz fakad, ezért nagy százalékban az utóbbi csoportba is tartoznak.


Pihenj, gyógyulj és éld meg Bükfürdőt!

Miért egészséges Bükfürdő gyógyvize?

A büki gyógyvíz az úgynevezett kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, más néven földes-meszes vizek kategóriájába sorolható. Fluortartalma is magas.

Fürdéssel mozgásszervezi megbetegédeset, ivókúraként alkalmazva emésztőszervrendszeri problémákat, illetve légúti panaszokat is lehet vele eredményesen kezelni.

A bükfürdői gyógyvíz különösen jó hatással van az osteoporosis, vagyis a csontritkulás által érintett betegekre.

A büki fürdő kapcsolódó gyógyászati programjáról itt olvashat.

A büki gyógyvíz

Bükfürdő Thermal & Spa és további lehetőségek

A Bükfürdő Thermal & Spa egy 14 hektáros területen elterülő gyógy - és élményfürdő komplexum.

A Bükfürdőre látogatók 34 medencéből választhatnak, legyen szó akár gyógyvizes, élmény- és gyermek-, illetve strandmedencékről. Télen is érdemes felkeresni a fürdőt, hiszen számos fedett medence is megtalálható itt.

Az ide látogatók a medencék mellett természetesen találhatnak

csúszdákat

kiegészítő terápiás és wellness szolgáltatásokat

szálláslehetőségeket

kulturális jellegű programokat

és aktív pihenési lehetőségeket is.

Bizonyos megbetegedések esetén csak hosszabb, komplexebb kombinált terápiával lehet segíteni a panaszokon. Amennyiben a vendégnek erre van szüksége, szakorvos által összeállított komplex kezelési folyamatot is igénybe vehet.

Image

Néhány fogalom rövid magyarázata

Száraztorna: vázrendszeri problémák (kopások, izomfájdalmak, izületi panaszok, sérvek) esetén alkalmazott gyógytornatípusok, amelyek megelőző vagy gyógyító célt szolgálnak.

Vízitorna: célja hasonló, mint a száraztorna esetében, viszont a vízitornát egy medencében, korlát mellett állva végzik. Előnye, hogy a felhajtóerőnek köszönhetően könnyebben mozoghat a beteg, a víz közegellenállása pedig jótékony hatással van az izomzatra és biztonságosabbá tesz bizonyos mozdulatokat is.

Hidroterápiás kezelések: ehhez elég “egyszerű víz is”, mivel olyan fizikai tulajdonságait használják ki, mint például a masszírozó hatás, vagy a hőmérséklet.

Tangentor: a tangentor kezelés során a beteg egy meleg vízzel töltött kádban fekszik és megfelelő nyomásra állított vízsugár éri a testét. Görcsoldó és vérkeringés javító hatása van.

Balneoterápia: a hidroterápiás kezelésekkel ellentétben ez a megnevezés a gyógyvizes kezeléseket takarja. Itt a gyógyvíz speciális tulajdonságait használják ki.

Bükfürdő TB által támogatott kezelési lehetőségei:

gyógyvizes gyógymedence,

iszappakolás,

víz alatti sugármasszázs, más néven tangentor,

csoportos gyógytorna víz alatt,

komplex fürdőgyógyászati ellátás,

súlyfürdő,

orvosi gyógymasszázs.

További wellness és gyógykezelések

Osteoporosis Program, ami a csontritkulásban szenvedő betegeken segít,

összetett programmal rendelkező tradicionális gyógykezelések,

speciális alga- vagy iszappakolás (Soft-pack®),

testkezelések,

alpesi széna gőzfülke,

kádfürdők,

elektro- és ultrahang terápiák,

lézeres kezelés,

McKenzie-, egyéni száraz és csoportos vízitorna,

pezsgőfürdő.

A kezelések és programok mellett az ide látogatók szakorvosi vizsgálaton, illetve dietetikai tanácsadáson is részt vehetnek.

Az elérhető kezelésekről és programokról további információt itt és itt találhat.

Greenfield Hotel & Spa

A Greenfield Hotel & Spa saját termálvíz forrással rendelkezik. Gyógyvize szintén ajánlott izomfájdalmak, ízületi problémák és egyéb mozgásszervi panaszok esetén. Csökkenti a fájdalmat, felfrissít.

Természetesen itt is számos szakorvosi támogatással folytatott terápiás, illetve wellness szolgáltatás érhető el, és további változatos sportlehetőségek is várják az ide látogatókat.

(A szálloda honlapja szerint majdnem száz kezelésből választhatnak a vendégek.)

Image

A szálloda saját fürdőjének területe 3500 négyzetméter. A Greenfield Hotel & Spa által kínált szálláslehetőségekről lentebb olvashat. (9)


Bükfürdő lehetőségei az aktív pihenésre vágyóknak

Nordic Walking

A nordic walking egy botok és egy speciális mozgástechnika segítségével űzött sport. A lényege, hogy a kezedben tartott botokkal, felsőtested használatával segíted séta közben az előrehaladást.

Bükfürdőn két kijelölt nordic walking útvonalat is használhatnak azok, akik űzik vagy ki szeretnék próbálni ezt a sportot. A Termál 3 kilométer hosszú, a Napsugár pedig 7 és fél; az indulási és megérkezési pont mindkettőnél ugyanaz.

Image

Két hatalmas előnye van. Az egyik, hogy a megfelelő technika alkalmazásával a célzott edzés típusokkal ellentétben az egész tested át tudod mozgatni, ráadásul a szervezetre ható terhelés is egyenletesen oszlik el. Nem csak az izmokra, hanem keringési és légzési rendszerre is rendkívül jó hatással van.

A kiegyenlített terhelés miatt a túlsúllyal vagy bizonyos mozgásszervi betegségekkel küzdők is eredményesen űzhetik, viszont ezzel kapcsolatban érdemes egyeztetni a kezelőorvossal is.

A másik előnye, hogy nincs korhatárhoz kötve: bárki végezheti, legyen szó gyerekekről vagy akár idősekről.

Botokat és korrekt minőségű túracipőt már elérhető áron be lehet szerezni, viszont érdemes a technikára is ügyelni. A nem megfelelő kézmozgás akár problémák forrása is lehet.

A nordic walking egy fiatal sport: kezdetben sífutás helyett végezték Észak-Európában a huszadik század első felétől, azonban a nyolcvanas évektől kezdve már hivatalos formában is létezik. Kialakítása során törekedtek arra, hogy mindenki számára elérhető legyen; az utóbbi időben egyre többen űzik, ezért úgy tűnik, megalkotói véghez vitték céljukat.

KneippⓇ-ösvény

A Kneipp ösvények lényege, hogy különböző dolgokkal borított felszínen kell mezítláb végig haladnia az embernek, ez pedig a talpmasszázshoz hasonlóan stimulálja a talpát.

A Bükfürdőn található KneippⓇ-ösvény felületét kavicsok, fakéreg, többféle aprólék, tobozok és homok borítják. Az 510 méteres ösvényen végighaladni kellemesen frissítő és élénkítő érzés.

Az ösvény kialakításának elve egy bizonyos Sebastian Kneipp nevű, 19. században élt német pap vizes terápiáján alapul.

Image

Kneipp súlyos beteg volt és egy könyv hatására a jeges Dunában kezdett rendszeresen fürödni. Halálosnak hitt betegségéből felgyógyult, majd elkezdte fejleszteni módszerét. Vizes terápiájának alapelve az, hogy különböző hőmérsékletű víznek teszi ki az emberi szervezetet, ez pedig gyógyító hatással lehet rá megfelelően alkalmazva.

Kneipp a vizes terápiáját később kibővítette életviteli tanácsokkal is, melyek közül sok felbukkan a modern egészséges módot hirdető irányzatokban is. Ilyen a mértékletes sófogyasztás és fűszerezés, vagy a természetjárás fontossága is.


Kristály Torony Kalandpark

A 17 méteres Kristály Torony már önmagában véve is egy hatalmas, vertikális kialakítású kalandpark.

Egyszerre 120 ember is fenn lehet, akik természetesen hevederrel biztosítva élvezhetik a magasban történő mászást és a különböző akadályok leküzdését.

Image

A toronyban nincsenek fix útvonalak, mindenki a saját maga dönti el, hogy melyik akadálynak megy neki, illetve melyiket hagyja ki.

Egy kisebb méretű toronyban a gyerkőcök is kipróbálhatják a kalandokat.

A kalandok végeztével helyben ki is lehet pihenni a fáradalmakat, hiszen gyönyörű kilátás várja a látogatókat egy hatalmas teraszon, illetve egy színvonalas cukrászda is.


Sportcsarnok és futballpálya

A büki Városi Sportcsarnok 500 néző befogadására alkalmas és számos különböző sportág bajnokságainak ad rendszeresen otthont.

A sportcsarnok mellett élő- és műfüves pályákkal is rendelkezik városunk. Bük, Bükfürdő rendkívül népszerű helynek számít a futballcsapatok körében is, akik rendszeresen tartanak itt edzőtáborokat.

Image

Golfpálya

A Greenfield Golf hatalmas, 100 hektáros, 18 lyukas golfpályáján csodálatos, természetes közegben játszhat.

Image

A vendégeket teljeskörű kölcsönző szolgáltatással várják, a kezdő golfozók pedig profi oktatásban részesülhetnek. Akik pedig még “csak” érdeklődnek a golf iránt, rövid ismertetőn is részt vehetnek, amelyben megismerkedhetnek a sport alapjaival.

Napsugár Játszópark

A Napsugár Játszópark egy több részből álló hatalmas létesítmény, amely kicsit és nagyok számára is kínál szórakozási lehetőségeket. A kisebb és nagyobb gyerekeket egy hatalmas, fedett játszóház várja.

A kicsik egy kétemeletes labirintusban játszhatnak, ahol például csúszdát és hintákat is találnak (illetve egy légvár is van a közelben).

A nagyobbakat 4 szintes labirintus várja, egy 4 pályás trambulin és számos más lehetőség, például gokartok, futóbiciklik, légvárak.


Image

A beltéri medencében labdázni lehet, de ki lehet próbálni a speciális Spin Frizz hengert, vagy a nyáron is használható korcsolyapályát. Érdemes kipróbálni a beltéri kötélpályát is.

A Napsugár Játszópark természetesen szabadtéri résszel is rendelkezik, itt játszótér és homokozó, minigolfpálya, illetve drótkötélpálya is található.

Image

Túrázás és kirándulás Bükfürdőn és környékén

“Akácos út” kerékpáros körút (41 km)

“A tó vonzásában” biciklitúra (34 km)

Répce menti kerékpártúra (31,25 km)

Látványtúra (kerékpár, 28 km)

Mária út / Via Maria (természetben való gyalogtúra, 25,5 km)

Tereptúra (MTB kerékpár, 62 km)

Slow séta (nordic walking / Kneipp park, 1,54 km)

“Nem csak boldog asszonyok” kerékpártúra (20 km)

Napsugár nordic walking útvonal (6,96 km)

Termál nordic walking útvonal (2,58 km)

Toboz Ottó ökokalandjai (gyalogos vagy biciklitúra, 9,98 km)


Kerékpárt Tourinform irodáinkban kölcsönözhet Bükön és Bükfürdőn. A kerékpárkölcsönzés árai kapcsán itt talál további információt.

A településen több helyen kölcsönözhet nordic walking botot is a kirándulásokhoz.

Egyéb aktív pihenési lehetőségek Bükfürdő környékén

A Nordic Walking és Kneipp-ösvény mellett a Kneipp-park szabadtéri jógázásra is lehetőséget ad a vendégeknek.

Sportpark Bükfürdő - a nyári hónapokban ingyenes sport -és gyermek animáció várja a fürdővárosban pihenőket és az itt élőket egyaránt.

Image

Szállások Bükfürdőn

Apartman Hotel

3 csillagos

4 épület 82 egyszobás,

4 másfél szobás apartman konyhával

4 akadálymentesített apartman mozgássérült vendégeinknek

saját étterem minden korosztály számára masszázs sószoba reggeli, kisállat, parkoló, SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség, wifi.

Caramell Premium Resort**** superior

4 csillagos

142 szoba

gyógyászati és wellness szolgáltatások (több, mint 100)

aktív pihenési lehetőségek: bowling és focipálya

holisztikus irányzat

700 fős konferenciaközpont

félpanzió, reggeli,

kisállat,

parkoló,

SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség, wifi

Danubius Hotel Bük****

4 csillag

wellness és fitness szolgáltatások

pihenőpark,

sportpályák

kényelmes felszereltség

all-inclusive - teljes ellátás, reggeli,

kisállat,

parkoló,

SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség,


Greenfield Hotel & Spa****

A saját termál rendszerrel rendelkező Greenfield Hotel & Spa nem csak a gyógyulásban, kikapcsolódásban segít, hanem kényelmes szálláslehetőségeket is kínál.

A vendégek összesen 207 szoba közül választhatnak, ezek között 15 családi lakosztály, illetve 3 akadálymentesített hotelszoba is található.

A hotel óriási terasszal is rendelkezik.

A négycsillagos hotel Seasons Éttermében soft all inclusive ellátás várja a vendégeket. Évszaktól függően két, vagy három bár közül lehet választani.

soft all inclusive,

kisállat,

parkoló,

SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség, wifi


Hotel Piroska****

4 csillag

88 szoba / 210 férőhely

saját étterem

gyógyászati és wellness szolgáltatások

élményfürdő

programok

félpanzió, reggeli,

kisállat,

parkoló,

SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség


Hunguest Hotel Répce***

3 csillag

163 szoba,

7 emelet

idősbarát szálloda

közvetlen átjárás a fürdőbe

wellness és szépészeti szolgáltatások

sportpályák

park

félpanzió, reggeli,

kisállat,

parkoló,

SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség, wifi

Hunguest Hotel Répce Gold****

4 csillag

188 szoba,

4 emelet

közvetlen átjárás a fürdőbe

wellness és szépészeti szolgáltatások

sportpályák,

aktív pihenési lehetőségek

park

félpanzió, reggeli,

kisállat,

parkoló,

SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség, wifi

Rigótanya Panzió - Relax & Wellness Hotel Bükfürdő

A panzió vendégei kényelmes, saját fürdőszobával és TV-vel ellátott szobákban szállhatnak meg.

A vendégeknek ingyen wifi áll rendelkezésére. Kerékpárokat és nordic walking botokat ingyenesen használhatnak vendégeink.

A pihenőkertben a gyermekeknek játszóteret is kialakítottak.

csak reggeli,

parkoló,

SZÉP-kártya,

bankkártyás fizetési lehetőség, wifi

Bajor Panzió Étterem és Aparthotel

3 csillag

kényelmes szobák,

medence és napozóágyak,

komfortos szobák,

wellness és sport lehetőségek,

reggeli,

parkoló,

SZÉP-kártya, bankkártyás fizetési lehetőség, wifi

Magánszállások Bükön

A Bükön található kényelmes hotelek mellett rengeteg színvonalas magánszálláshely közül is választhat. A részletes listát ide kattintva találhatja meg.

Image

Bükfürdői termelői piac

Bükön, a Tourinfo iroda melletti téren tavasztól őszig találhatja meg a termelői piacot, ahol a helyi termelők és kézművesek árulják termékeiket.

A Bükfürdői EsszenciaⓇ márkajelzéssel ellátott ajándéktárgyak, házi készítésű finomságok - lekvárok, mézek, húsféleségek, mézeskalácsok a helyi sajátosságokat hordozzák magukban.


Bükfürdő programok terén is emlékezetes

Mindenki vágyik a kalandos, szórakoztató programokra, a szép emlékekre. Egy jó koncert, valamilyen közösségi tevékenység, esetleg egy kis adrenalin hosszú időre fel tudja tölteni az embert.

Bükön, Bükfürdőn és az itt található létesítményekben rengeteg kedvére való programot találhat.

Tekintse meg folyamatos frissülő aktuális programkínálatunkat!


Bükfürdő története

A települést 1265-ös iratokban említik először Bük néven, a terület tulajdonosát is így hívták, azonban már valószínűleg az államalapítás idején is léteztek itt települések.

Bük különböző részei többször egyesültek: 1650-ben, 1773-ban, majd 1902-ben.

A római katolikus templom 1250-ben épült. Több átalakításon esett át, barokk stílusjegyeit a 18. században kapta meg.

A Szapáry-kastélyt 1696-ban Felsőbüki Nagy István nádori ítélőmester kora barokk stílusban építtette át . A 14 szobás,kastély dísztermét dombormű benyomását keltő festmények, ún. grisaille-képek díszítik, melyek a négy évszakot ábrázolják (Antonio Luca Colombo (Colomba) (1674-1737) és Pietro Antonio Conti műve).

Image

A vasúthálózat terjeszkedése 1865-ben érte el a települést, ez élénkítő hatással volt Bük gazdaságára, bár a fejlődést visszavetette, hogy a meghatározó jellegű cukorgyár 1917-ben leégett.

Az ötvenes években olajkutatás folyt a régióban. 1282 méter mélységből feltörő, rendkívül értékes, 57-58 Celsius fokos termálvizét 1958-ban fedezték fel.

A jelenlegi fürdő elődje 1962-ben nyitotta meg kapuit.

A "gyógyvíz" minősítést 1965-ben kapta meg, miután a vizet kipróbáló betegek közül sokan gyógyító hatásról számoltak be.

1965: a Répce folyó nagy árvize több mint 100 büki lakóházat döntött romba, vagy jelentősen megrongált. Országos segítséggel új házak épültek, új utcák jöttek létre településünkön.

1972: a fedett fürdő átadása, ettől kezdve megszűnt a büki gyógyfürdő szezonalitása.

1979: Bükfürdő minősített gyógyhellyé vált.

1991: Bükfürdőn nyílt meg Magyarország első 18 lyukú championship golfpályája.

2003: 2 milliárd forintnyi fejlesztés a gyógyfürdőben:megépült az élményfürdő, az új nyári bejárat és a Szent Kelemen medence új, emblematikus tetőszerkezete.

2007. július 1.: Bük városi rangot kapott Sólyom László köztársasági elnöktől.

2010. május 29.: a Büki Gyógyfürdő fogadja a 30 milliomodik vendégét.

2011: 1,7 milliárd Ft összértékű fejlesztés sorozat: elkészült az 500 fős pihenőtér, a Medical Wellness részleg és Szaunavilág.

2012: elkészült a hazánkban egyedülálló Kristály Torony.

2013: megnyílt az 1700 m²-es fedett játszóházzal rendelkező Napsugár játszópark.