Facebook pixel

GINOP-1.3.4-17-2018-00003 A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség fejlesztése és pozicionálása


Kedvezményezett neve: Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Konzorciumi tagok:
Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület
Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zártkörűen működő Részvénytársaság
Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.

Projekt címe: A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség fejlesztése és pozicionálása
Szerződött támogatás összege: 396 500 759 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100 %

Projekt tartalmának bemutatása: Célunk, hogy a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség a jelenleg pontszerű attrakcióként értelmezett helyszínek, világörökségi területek összekapcsolásával, egységes desztinációként jelenjen meg a belföldi és nemzetközi piavon, magas színvonalú szolgáltatások kialakításával váljon versenyképessé a határmenti térségekkel. Hosszú távú célunk szerint a térség egészségturisztikai profilja biztosítja egyrészt a nemzetközi értékesíthetőség egyik alapját, másrészt a megfelelő látogatómenedzsment révén jelentős felhordó erőt képvisel a térség további célpontjai, Sopron és a Fertő-tó számára.

Projekt tervezett befejezés dátuma: 2022.06.30
Projekt azonosító száma: GINOP-1.3.4-17-2018-00003

A projekt részeként a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület, mint kedvezményezett elkészített két tanulmányt. Az egyik tanulmány célja a Sopron-Fertő térség turisztikai szolgáltatóinak digitalizációs felmérése, ezen belül az egyéni honlapok struktúrájának, a közösségi média aktivitásoknak, illetve a főbb turisztikai -információs és/vagy foglalási- oldalakon való megjelenések vizsgálata, elemzése és értékelése.

A másik tanulmány célja a térségben található garantált programok felkutatása és összesítése, azok elemzése; a célcsoportok azonosítása; illetve ezek felmérését követően hiánypótló garantált programok kidolgozása a fellelhető turisztikai termékek és szolgáltatások figyelembe vételével, a célcsoportok igényeihez igazítva, a térségi turisztikai kínálat teljes lefedettsége érdekében.
Alapvető cél, hogy a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség a jelenleg pontszerű attrakcióként értelmezett helyszínek a világörökségi területek összekapcsolásával, egységes desztinációként jelenjen meg a belföldi és a nemzetközi piacon; magas színvonalú szolgáltatások kialakításával, egyúttal áremelések mellett váljon versenyképessé a határ menti térségekkel, és mindazonáltal vonzzon magasabb fizetőképes keresletet. A nemzetközi piacon a Fertő-tavat kizárólag egy márka alatt érdemes építeni, és ezzel egyidejűleg elérni, hogy a térség osztrák oldali turizmusával versenyszövetségben a Burgenland régió három turisztikai térsége mellett negyedik térségként legyen értelmezve. Alapvető elvárás a turisztikai termékek és szolgáltatások összekapcsolásával, hogy a térség egész évben megfelelő élményt nyújtson mind a hazai, mind a nemzetközi utazóközönség számára. Összefoglalva: rövidtávon cél a térségbe érkező látogatószám növelése, hosszú távon pedig a vendégéjszaka szám növelése; multiplikátor hatása révén pedig a gazdasági szereplők bevételeinek növelése, a munkahelyek számának növekedése és a helyi adóbevételek növekedése.

Tervezett csepregi borosprogramok, rendezvények jellege miatt a projekt keretében 2 db pohármosót és 1 db rendezvényfaházat szerzett be az egyesület. A csepregi borosprogram eltér a Garantált programok tanulmányban leírt programtervektől, aminek oka, hogy szeretnénk bevonni a programkínálatba a közeli Csepregi Hegyközséget is, ahol számos kitűnő borász kínálja borát, továbbá már korábban szervezett borosprogramokkal is bizonyították, hogy minőségi szolgáltatást nyújtanak külföldi és belföldi vendégeknek egyaránt.

NTS 2030 által megfogalmazott négy hangsúlyos altermék közül a bor és gasztronómia erősítésére irányul beszerzésünk. A tanulmányba foglalt Ízutazás programhoz szükséges tárgyi eszköz javaslat egy 9 fős kisbusz, amivel ugyan nem rendelkezik az egyesület, de külső, helyi személyszállítással foglalkozó szolgáltatóval van lehetőség együttműködésre.

A tervezett csepregi borosprogram tartalma: borkóstoló, kóstoló a térség gasztronómiai kínálatából, évszakhoz, ünnepekhez kapcsolódó kulturális kiegészítő programok
A program helyszíne: Csepregi szőlőhegy
Megrendezés gyakorisága: havonta 2-3 alkalom
Időtartam: 3-5 óra/alkalom a délutáni, esti időszakban
Résztvevők, célcsoport: külföldi, belföldi vendégek egyaránt (hiszen Bükfürdő vendégkörét részben német, osztrák és cseh vendégek teszik ki a magyar mellett)

A projekt kezdetekor az egyesület üzemeltetésében volt a Tourinform iroda, azonban a 2020-ban bekövetkezett változásoknak köszönhetően a Büki Gyógyfürdő Zrt. kezébe került a Tourinform iroda üzemeltetése. Az egyesület nem rendelkezik fix nyitvatartással üzemelő irodával, emiatt a programok kiajánlásában együtt fogunk működni a bükfürdői Tourinform irodával.