Facebook pixel

Kaszás leves

Ecetes levesek készítésénél először vöröshagymát zsíron pirospaprikával megpirítanak, s a pirítás végén egy gerezd fokhagymáz összenyomva tesznek hozzá. Ebbe a megtisztított és felszeletelt krumplit beleteszik, és rövid ideig izzítják, majd vízzel feleresztik, megsózva főzik a krumplit. A krumpli megfőzése után tejfölt habarnak bele, de habarás nélkül is készítik. Utána ecettel ízesítik.

A KASZÁS LEVES krumpli és bab nélkül készül. Ízét a fentebb leírtak szerint adják meg, s a leves nem tartalmaz semmilyen más anyagot. A tányérba kimert levesbe kenyeret vagdalnak, s így fogyasztják.

Aratás idején kisebb nagyobb darab kolbászokkal főzik, hogy jobb ízt kapjon. A benne főtt kolbászt tányérban szétaprítva a belevágott kenyérrel együtt kanalazzák ki a levesből.

Kaszásleves

Hozzávalók:

30 dkg sertés füstölt csülök

10 dkgfüstölt kolbász

2 dl tejföl

4 db tojás

50 dkg burgonya

0,5 l füstölt lé

csipet só, bors

1-2 babérlevél

Díszítésnek kevés metélőhagyma és petrezselyem.

A kaszás leves tartalmasságát tojással is szokták növelni. A tojást vagy egészben ütik bele a forró levesbe, vagy pedig először összekeverik, s így eresztik bele. A jobb módú családoknál egy tojást számítanak minden főre, de a szegényebbeknél ez a mennyiség csökken, de üresen is elfogyasztják.

A krumplit rendszerint szétvagdalva teszik bele a levesbe. Így könnyebben fő meg, s kevesebb tüzelő is kell hozzá. A tojás nagyságú krumplit általában négyfelé vágják szét, a nagyobbakat hat – nyolc részre is darabolják. Erre törekszenek, hogy a darabok egyenlő nagyságúak legyenek, mert így együtt főnek meg. A felvágott darabokat „kockának” nevezik.

A fentebb leírt leveseket ízesíthetik még magyarborssal és babérlevéllel is. Az ecet mennyiségét mindig a család ízlése szabja meg. Az egyik családban többet, a másikban kevesebbet használnak.

Részlet az Időtálló ízek - Büki recepteskönyvből.