Facebook pixel

Sült „káboszta”

A főzelékféleségek közül a legtöbb változatban a „kábosztát” készítik.

A „sült kábosztához” is hordóbeli káposztát használnak. A káposztát lábosban vöröshagymás, paprikás zsíron megdinsztelik, füstölt hússal, füstölt kolbásszal és szalonnával jól megrakva sütik, míg a káposzta és a beletett húsfélék meg nem puhulnak.

„Mostan jó Uraim én káposztát hoztam,

Melyért a konyhában soká várakoztam.

A szakács asszonnyal össze barátkoztam,

Egy kis darab hússal én is meg birkóztam,

Ez á magyaroknak híres eledele,

Melyet ha valaki jó ízűen nyele le,

Nem lett annak az a nap semmi veszedelme,

Sőt inkább távozott minden ő félelme.”

Sült káboszta

Hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna

25 dkg főtt, füstölt tarja

5 dkg zsír

20 dkg vöröshagyma

10 dkg fokhagyma

1 kg savanyú káposzta

20 dkg füstölt kolbász

0,5 dl fehérbor

só, bors, fűszerpaprika

Részlet az Időtálló ízek - Büki Recepteskönyv című kötetből.