A főzelékféleségek közül a legtöbb változatban a „kábosztát” készítik.
A „sült kábosztához” is hordóbeli káposztát használnak. A káposztát lábosban vöröshagymás, paprikás zsíron megdinsztelik, füstölt hússal, füstölt kolbásszal és szalonnával jól megrakva sütik, míg a káposzta és a beletett húsfélék meg nem puhulnak.
„Mostan jó Uraim én káposztát hoztam,
Melyért a konyhában soká várakoztam.
A szakács asszonnyal össze barátkoztam,
Egy kis darab hússal én is meg birkóztam,
Ez á magyaroknak híres eledele,
Melyet ha valaki jó ízűen nyele le,
Nem lett annak az a nap semmi veszedelme,
Sőt inkább távozott minden ő félelme.”
Sült káboszta
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
25 dkg főtt, füstölt tarja
5 dkg zsír
20 dkg vöröshagyma
10 dkg fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
20 dkg füstölt kolbász
0,5 dl fehérbor
só, bors, fűszerpaprika
Részlet az Időtálló ízek - Büki Recepteskönyv című kötetből.