Facebook pixel

Dödölle

A kásák elkészítése nagyon egyszerű, s az anyagok feldolgozásához sem kellenek komplikált berendezések, eljárások. A kásák a szegények fő eledele és nagyon fontos kenyérpótlójaként tartották számon.A krumpli és a bab is a kását adó anyagok közé sorolható.

A krumplikása készítésekor a főtt krumplit kevés liszttel lazán elkeverik, majd felfőzik és tányérba szaggatják. Formázzuk és kevés zsiradékon kisütjük. Ezután hagymás lével leöntik. Csörgével /töpörtyü/, túróval és mákkal is fogyasztják. Ez a fajta krumplikása a „dödölle”.

Hozzávalók:

10 dkg szalonna

1 dl tejföl

0,5 kg burgonya

10 dkg vöröshagyma

20 dkg liszt

só, bors

Részlet az Időtálló ízek - Büki recepteskönyvből.