A Gundel palacsinta hozzávalói:
A tésztához: 30 dkg liszt; 3 evőkanál zsír, vaj vagy olaj; 2 db tojás; 3 dl tej; 1 csipet só
A töltelékhez: 5 evőkanál porcukor; 10 evőkanál darált dió; 2 evőkanál mazsola; 1,5 dl rum; 0,5 dl tejszín
A csokoládéöntethez: 5 dkg étcsokoládé; 4 evőkanál porcukor
Egy egész tojást és egy tojássárgáját liszttel, csipetnyi sóval, a tejjel és egy dl szódavízzel felengedünk, és jól elkeverjük. A simára kevert – nem túl sűrű – tésztából palacsintát sütünk úgy, hogy a palacsintasütőben felforrósítjuk a zsírt, vajat vagy olajat, és merőkanállal a ferdén tartott, forró zsiradékkal kikent sütőbe öntjük a majdnem folyékony tésztát.
A palacsintasütőt gyengén mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, sütés közben kés segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is átsütjük.
A töltelékhez a diót a cukorral, a mazsolával, a rummal és a tejszínnel összekeverjük, felforraljuk és lehűtjük.
Tálaláshoz a csokoládéöntetet felmelegítjük, s azzal leöntjük a palacsintákat.
Részlet a GASZTRO PORTRÉK - Bükfürdő című könyvből.