Facebook pixel

Vadas nyúl

A „vadas hús” készítéséhez először páclevet csinálnak. A karikára vágott sárga és fehérrépát vízben megfőzik felszeletelt vörös és fokhagymával, babérlevéllel, sóval ízesítve. Mikor puhára főtt, egy kis ecetet is öntenek hozzá. E massza kihűlése után beleteszik a nyers húst, s pár napig állni hagyják.

Két – három nap múlva a hússal együtt felteszik főni, s amikor a hús megpuhult, kiveszik, a többi masszát pedig szitára öntik,és „átpasszírozzák”. Ezt az átpasszírozott anyagot a simára kevert liszttel és tejföllel behabarják, mustárral ízesítik, majd további tejföllel és kevés vízzel felhígítják. Cukrot is pirítanak, melyet vízzel felengednek, s ezt is hozzáadják a masszához. – Az előzőleg kivett s megpuhult húst darabokra vagdalva olvasztott zsírban egy kicsit átforgatják, utána a zsírral együtt a masszához adják. 

Zsemlyegombóccal együtt tálalják.

A zsemlyegombóchoz a zsemlyét apró kockára vágják és zsíron megpirítják. Lisztből tojással, vízzel és sóval galuskamasszát készítenek, és ehhez hozzáadják a zsírban megpirított zsemlyekockákat, mellyel jól összekeverik. Amikor a víz forr, kanállal beleszaggatják, s néhány percig főzzük. Egy gombócot átvágva megnézik, átfőtt-e. A forró vízből kiszedett gombócokat pirított zsemlyemorzsába rakják, s ebben jól megforgatják.

Nyúl vadasan zsemlyegombóccal

Hozzávalók:

1 dl fehérbor

1 kg nyúlcomb

1,5 dl tej

4 dl tejföl

1 dl étolaj

30 dkg vöröshagyma

30 dkg sárgarépa

20 dkg petrezselyem gyökér

20 dkg liszt

10 dkg mustár

8 dkg citrom

5 dkg kristálycukor

1 dkg bors

1-2 babérlevél

5 g majoránna

bors, só, borókabogyó, kakukkfű

Körethez: 

2 db tojás

10 dkg petrezselyem zöld

4 db zsemle

Részlet az Időtálló ízek - Büki Recepteskönyv című kötetből.