A prószánál nagyobb értékű, de finom búzalisztből készített étel a túrós lepény. – Langyos, cukros tejben élesztőt „futtatnak fel”, vagyis kelesztenek. Ezzel a felfuttatott élesztővel lisztet, zsírt, tojást, kevés sót és porcukrot gyenge, sodorható tésztává gyúrják. Két részre osztják, kisodorják tepsi nagyságúra, s belehelyezik a tepsire. Erre rákenik a túróból, tojásból, cukorból, tejfölből és kevés sóval alaposan kikevert, jól kenhető masszát.
Túrós lepény
Hozzávalók:
0,5 dl tejföl
25 dkg túró
2 db tojás
7 dkg rama
8 dkg citrom (reszelt héja)
15 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
1 csomag élesztő (5 g)
Tészta sütemény
Itt vagyon tésztából a jó féle sütemény,
Nincs ebben sem ánis, sem mustár, sem kömény,
Porhanyó, jó ízű ez, éppen nem kemény,
Á ki ilyennel él nem bántja a köszvény.
Édes ez, valamint Csapodon a színméz,
Mindjárt meg kívánja az ember ha rá néz.
Bátran lehet enni, gyomornak nem nehéz,
Fogjon rá hát villát, most mindjárt minden kéz!
Részlet az Időtálló ízek - Büki Recepteskönyv című kötetből.