Facebook pixel

Túrós lepény

A prószánál nagyobb értékű, de finom búzalisztből készített étel a túrós lepény. – Langyos, cukros tejben élesztőt „futtatnak fel”, vagyis kelesztenek. Ezzel a felfuttatott élesztővel lisztet, zsírt, tojást, kevés sót és porcukrot gyenge, sodorható tésztává gyúrják. Két részre osztják, kisodorják tepsi nagyságúra, s belehelyezik a tepsire. Erre rákenik a túróból, tojásból, cukorból, tejfölből és kevés sóval alaposan kikevert, jól kenhető masszát.

Túrós lepény

Hozzávalók:

0,5 dl tejföl

25 dkg túró

2 db tojás

7 dkg rama

8 dkg citrom (reszelt héja)

15 dkg kristálycukor

20 dkg liszt

1 csomag élesztő (5 g)

Tészta sütemény

Itt vagyon tésztából a jó féle sütemény,

Nincs ebben sem ánis, sem mustár, sem kömény,

Porhanyó, jó ízű ez, éppen nem kemény,

Á ki ilyennel él nem bántja a köszvény.

Édes ez, valamint Csapodon a színméz,

Mindjárt meg kívánja az ember ha rá néz.

Bátran lehet enni, gyomornak nem nehéz,

Fogjon rá hát villát, most mindjárt minden kéz!


Részlet az Időtálló ízek - Büki Recepteskönyv című kötetből.