Becsinyátt leves

„A fiatal, az ún. „fiagalambokból” vagy csirkéből készítették a „becsinyátt” levest. Nagyon „vékony rántást” készítenek hozzá, hogy ne legyen sűrű. A húst megtisztítva és szétvágatlanul a levesbe megfőzik a zöldségekkel, s csak a szétosztásakor vagdalják széjjel a család tagjainak. Tésztát is szaggatnak bele, vagy gombócokkal főzik. A család beteg tagjainak szokták „becsinyátt” levest készíteni.”

Hozzávalók:

1 kg csirkeaprólék

1,5 dl étolaj

5 dkg liszt

2 gerezd fokhagyma

1 közepes vöröshagyma
30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa és petrezselyem, darabka zellergumó, karalábé)

1-2 db babérlevél

csipetnyi só, bors, kömény, fűszerpaprika

Vajas galuska

1 tojás

kb. 2 dkg lágy vaj
5 dkg liszt

Aprított petrezselyem zöldje

Részlet az Időtálló ízek – Büki Recepteskönyv című kötetből