„A fiatal, az ún. „fiagalambokból” vagy csirkéből készítették a „becsinyátt” levest. Nagyon „vékony rántást” készítenek hozzá, hogy ne legyen sűrű. A húst megtisztítva és szétvágatlanul a levesbe megfőzik a zöldségekkel, s csak a szétosztásakor vagdalják széjjel a család tagjainak. Tésztát is szaggatnak bele, vagy gombócokkal főzik. A család beteg tagjainak szokták „becsinyátt” levest készíteni.”
Hozzávalók:
1 kg csirkeaprólék
1,5 dl étolaj
5 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa és petrezselyem, darabka zellergumó, karalábé)
1-2 db babérlevél
csipetnyi só, bors, kömény, fűszerpaprika
Vajas galuska
1 tojás
kb. 2 dkg lágy vaj
5 dkg liszt
Aprított petrezselyem zöldje
Részlet az Időtálló ízek – Büki Recepteskönyv című kötetből.