Facebook pixel

Fertőd és a Fertő táj

Mi az Ön véleménye?
5

Esterházy kastély, Fertőd
Fertő táj

A 2001-ben UNESCO világörökség címmel kitüntetett területen egyedi hangulatot és páratlan szépségű tájat találhat, látogassa meg a Fertőpart településeit.

Fertőd

A Fertő-táj világörökség legismertebb és leglátogatottabb települése Fertőd. Népszerűségét elsősorban a „magyar Versailles-nak”, azaz az Esterházy-kastélynak és épületegyüttesének köszönheti. Közelében található a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja.

Győr és Sopron között, Soprontól délkeletre, a Fertő-Hanság kistájon fekvő település. Műemlékein, egyéb nevezetességein kívül a térség kulturális központja.

Mai nevét a magyarországi közigazgatás átszervezése idején kapta, az Árpád-korban még meglévő település után.
A magyarországi közigazgatás átszervezése idején: 1950. május 16-án Eszterháza felvette a Fertőd nevet, majd szeptember 7-én a korábbi Eszterháza, immár Fertőd egyesült Süttörrel.
Süttör volt az ősibb település, az oklevelek Süttör nevének változatait őrzik. („Sihtur, Sehtur, Sehter…”)
Eszterháza neve először Miklós herceg levelében (1766) olvasható: „Schloss Eszterháza”.

A település középpontjában a patkó alakú, lenyűgözően szép barokk stílusú kastély található, amely a város idegenforgalmának fő forrása, meghatározó jelentőségű látnivalója.
J. Haydn (1732-1809) a zenetörténet utolsó udvari zeneszerzője közel két évtizedet (1769-1790) töltött a „pompakedvelő”, művészeteket is támogató Esterházy Miklós szolgálatában az eszterházi Muzsikaház lakójaként, ahol emlékét múzeum őrzi.

A településen két római katolikus templom - a neogót stílusú Szent András (Süttör) és az 1986-ban épület Szent Kereszt Felmagasztalása (Eszterháza) - található, melyet a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett †Udvardi Erzsébet oltár, és stációképei díszítenek.
A restaurált kastélykápolna Europa Nostra-díjat kapott.

Nyaranta világhírű szólisták és zenekarok adnak koncerteket a kastélyban, illetve a felújított Marionett-színházban.

Nagy vonzerőt jelent a Fertő-Hansági Nemzeti Park értékes, ritka növény és állatvilága.

Ausztriával a Fertőd-Pamhagen (Pomogy) határátkelő és kerékpárút köti össze.

Tavasztól őszig a közelben lévő Fertő-Hanság Nemzeti Park központja állandó kiállítások mellett időszaki- és vándorkiállításokkal várja a látogatókat.

A Fertő tó környékét, a Fertő-menti településeket a környezeti szépségük, kulturális, kultúrtörténeti értékeik miatt 2001-ben az Unesco a „Világörökség” részévé nyilvánította.

Fertődről, kulturális eseményekről, rendezvényekről további részletes információkat a www.fertod.hu oldalon olvashat.