Facebook pixel

Sopron

Mi az Ön véleménye?
5

Sopron egyike a középkori Magyarország hét legfontosabb szabad királyi városának, koronázóváros. Történelmi városmagja a 17. századtól csaknem teljes egységként, eredeti formájában maradt fenn.

Budapest után itt található a legtöbb műemlék jellegű épület, a belváros utcáin járva mintha a középkorba térnénk vissza.

Sopron története a római korba nyúlik vissza, Scarbantia néven municipiumi rangot kapott. A város a 16-17. században élte első fénykorát, az itt megtartott országgyűlések és koronázások révén. Újkori történelmét a határközeliség határozta meg. A II. világháború utáni vasfüggöny nemcsak szomszédos nyugati, hanem a magyarországi területektől is évtizedekre elszigetelte Sopront. Az 1989 augusztus 19-én Sopronpusztán szervezett Páneurópai Piknikkel a város szimbolikusan kaput nyitott a világra.

A Soproni borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. A szőlőtermesztés hagyománya egészen a római időkig nyúlik vissza, legnagyobb részben vörösbort kóstolhatunk - elsősorban a kékfrankost. Egy soproni séta kihagyhatatlan állomása valamely tradicionális helyi poncichter borkimérő felkeresése.

További információ: http://turizmus.sopron.hu/