Facebook pixel

Kőszeg

Mi az Ön véleménye?
3,5

Kőszeg a gazdag történelmi hagyományairól, szinte sértetlen állapotban megőrzött történelmi építményeiről vált híressé. Magyarországon talán egyedülálló jelenség a becsületkassza, amibe a kapuk elé kitett zöldség és gyümölcs árát lehet tenni. 

Gazdag története a 12-13.századra nyúlik vissza, jelentőségét mutatja, hogy Kőszeg volt az egykori Vas vármegye egyetlen szabad királyi városa. Legnevesebb történelmi eseménye az 1532 augusztusában lezajlott török ostrom volt, amikor is Jurisics Miklós várkapitány vezetésével a viszonylag kis számú várvédők visszaverték a többszörös túlerőben lévő oszmán sereget.

A győzelem emlékére Kőszegen nemcsak délben, hanem délelőtt 11 órakor is harangoznak, mivel a legenda szerint ekkor vonult ki az utolsó török is a városból.

A vár körül kialakult városmag napjainkban is középkori hangulatot áraszt. A barátságos kisváros életében évszázadok óta fontos szerepet tölt be a szőlő és a bor, ezért egy kőszegi látogatás kihagyhatatlan eleme a jóféle helyi vörösbor kóstolása.

További információ: 

http://www.koszeg.hu/hu/koszeg/varosnezes/setautak