Facebook pixel

Jeli Arborétum

Mi az Ön véleménye?
5
Európa egyik legszebb arborétumát dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozta létre, aki autodidakta módon kora egyik legnagyobb botanikusává képezte magát.

Ars poeticája az „örökké zöldellő kert” volt, amelynek megalkotásához külhoni tapasztalatai nagyban hozzájárultak. A munkát 1922-ben 5 hektárnyi területen kezdte el, s a bővítések után mára a kert 118 hektáros lett.

Kám községtől a 8-as számú főútról 3,7 km megtételével érhetjük el a jeli Arborétumot, amely szemkápráztató rododendronjairól (havas szépe) országosan ismert, de figyelmet érdemelnek örökzöldjei és a foltokban megőrzött eredeti növénytakarója is. A Kaponyás-patak völgyében az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látogatók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, melyben számos mamutfenyő található, illetve a japán erdőfolt a bambusz folttal. A szombathelyi erdésze ti zrt. kezelésében álló botanikus kertet a tavaszi időszakban több tíz ezrek keresik fel. A májusi hétvégeken tömegesen zarándokolnak ide az ország minden pontjáról a kikapcsolódni vágyó családok és látogatók.

A Jeli Arborétum ingyenes parkolókkal várja kedves vendégeit az alábbi időszakokban:

április 1. – április 30-ig: (H-P 8 – 15 óráig) (Szo-Vas 8 – 17 óráig)

május 1. –május 31-ig: (H-V 8 – 17 óráig)

június 1. – augusztus 31.: (H-P 9 – 15 óráig) (Szo-Vas 9 – 17 óráig)RHODODENDRON IDEJÉN VIZÁGZÁS MEGHOSSZABÍTOTT NYITVATARTÁS!

Bővebb információ: http://jelivarazskert.hu/

2014 tavaszán került átadásra az arborétum bejárati szakaszán egy 800 m hosszú, akadálymentesített, vakok- és gyengén látók számára is elérhetővé tett bemutató ösvény.

2015-ben átadásra került a gróf Ambrózy-Migazzi istván kilátó, egy közel 20 m magas, az őrségi népi stílusjegyeket magán hordozó építmény, melyről a japán és a sziklás-hegységi erdőfoltok láthatók.

2017-ben áprilisban virágzó növények kerültek átadásra: 67 különböző magnólia közel 300 példánya, illetve koros japáncseresznyék díszítik a Jeli Arborétumot.

2018-tól nyáron 1200 tő hortenzia tő gondoskodik a látnivalókról.