Facebook pixel

Vasvár

Mi az Ön véleménye?
1

Vasvár volt megyénk egykori államalapítás kori központja.

Az ősi település középkori jelentőségét földrajzi fekvésén túl a helyi vasfeldolgozás adta. Domonkos kolostora és temploma a XIII. század közepén épült, országos jelentőségű műemlék. Az épületegyüttesben található múzeumban látható a domonkos rend, illetve Vas vármegye történetét bemutató kiállítás, továbbá a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászművész hagyatéka. A szépen felújított Békeház – ahol a hagyomány szerint aláírták 1664-ben a vasvári békét – ma rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont. Vasvár a XIX. század közepétől Mária-búcsúiról vált szélesebb körben ismertté. A szentkúti ősi búcsújáró hely szépséges természeti környezetben kis kápolnával, faragott keresztúttal és kristálytiszta forrásvízzel fogadja a látogatókat. A város határában található a X–XI. századi határvédelmi építmény rekonstruált szakasza, az ún. Vasvári sánc .


Vasvár Városi Múzeum

Vasvár, Kossuth Lajos u. 1.

www.vasvarimuzeum.hu

A domonkos kolostor épületében – a rendtörténeti gyűjteménnyel együtt – kapott elhelyezést a város helytörténeti gyűjteménye és a középkori megyetörténeti kiállítás. Míg az előbbi látványtár formájában mutatja be a város múltjának legértékesebb emlékeit, az utóbbi látványos rekonstrukciók és enteriőrökön keresztül eleveníti meg a középkor világát. Ugyancsak a kolostorban látható Török Richárd szobrászművész hagyatéka, amely a fiatalon elhunyt művész legjelentősebb alkotásait mutatja be.

A Főtér közelében álló úgy nevezett Békeházban Vasi képzőművészek tárlata látható, az épület pincéjében pedig egy kis kiállítás a Vasvári béke történetét eleveníti meg.Domonkos kolostor

Vasvár, Kossuth u. 1.

info@dominicana.hu
www.dominicana.hu

Vasvár, mint nagy múltú egyházi központ számos egyházi műemlékkel és emlékhellyel rendelkezik. A város a közelmúltig elsősorban, mint búcsújáróhely volt ismert, melynek legfontosabb elemei: a középkori eredetű temetői templom, a domonkos kolostor temploma a Szűz Mária-kegyszoborral, valamint a Szentkút a forrásával és kápolnájával.

Maga a kolostorépület is kiemelkedő értékű műemlék, itt van elhelyezve a domonkos rend történeti gyűjteménye, melynek egy része kiállításként látogatható.

A gyűjtemény célul tűzte ki a domonkos rend szétszóródott és kallódó történeti emlékeinek összegyűjtését, folyamatos bemutatását, a feldolgozás szakmai és technikai hátterének megteremtését.


Vasvár, Szentkút

47.046971, 16.788515

A Szentkúti ősbükkös szépséges természeti környezetben kápolnával, úgynevezett lourdes-i barlanggal, kristálytiszta forrásvízzel – melyhez legenda is társul – fogadja a látogatókat. Augusztusban a Nagyboldogasszony búcsú, szeptember elején pedig a Mária-napi búcsú alkalmából zarándokok ezrei keresik fel a kegyhelyet.