Facebook pixel

Látványos élménytúra

28 km
 4
március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október
Más: 50% (14 km); Föld: 5% (1,4 km); Köves: 5% (1,4 km); Aszfalt: 40% (11,2 km)
Biciklitúra

Útvonal: Bük (Bükfürdő) - Bő - Gór - Szeleste - Répceszentgyörgy - Gór - Bő - Bük (Bükfürdő)

Útvonal hossza: 28 km

Szintemelkedés: 90 m

Menetidő: kb. 3 óra

Javasolt kerékpártípus: trekking, túra, MTB kerékpár

Útvonal linkje: https://www.strava.com/routes/17219780

Bükfürdőről kerékpárúton érünk Bükre, majd a főúttal párhuzamos kerékpárúton balra fordulunk, Bő irányába. A faluban a zöld „Termál út” táblát követve jobbra – Hegyfalu felé fordulunk, majd Gór község előtt balra és 100 méter után jobbra, egy kavicsos útra kanyarodunk le. Nagyon hangulatos rész következik, szántóföldekkel, erdőkkel tűzdelve. Egy hosszan elnyúló dombon tekerünk fel, a dombtetőre érve egy hosszan elnyúló lejtő következik, miközben kipihenhetjük az emelkedő "fáradalmait".

Szelestére érkezve semmiképp ne hagyjuk ki a település közepén, jobb oldalon található páratlan szépségű arborétumot. Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek között több ritka, védett és szép lágyszárú is él, például kockásliliom, királyné gyertyája, stb. Az arborétum kialakítása óta ingyenesen nyitva áll a látogatók előtt.

A pihenő után visszaindulunk Felsőszeleste felé, a községet elhagyva, a Szelestei-patakot követően az út jobbra, majd balra ívelve halad. Mi ebben a bal kanyarban térünk le jobbra egy földes, kavicsos útra és a kisebb dombokon lévő szántók között haladunk Répceszentgyörgyig. A községet elhagyva egy enyhe emelkedőn tekerünk fel. A legfelső pontján gyönyörű panoráma nyílik elénk: tiszta időben a közeli Kőszegi-hegység és a Bécsi Alpok keleti részén emelkedő Rax és a Schneeberg hegyek is láthatók. (kb. 177 m-es tengerszint feletti magasság) Bő községbe visszaérkezve az útkereszteződésben két lehetőség közül is választhatunk: ha elegendőt bringáztunk, akkor balra indulunk Bük irányába, viszont, ha szeretnénk folytatni a túránkat, akkor induljunk egyenesen Lócs irányába. Az útvonal nem érinti a települést, de érdemes bemenni és megcsodálni a több, mint ezer rózsabokorral díszitett kis falut. Ha kihagyjuk Lócsot, akkor a fő utak kereszteződésébe érve balra fordulunk és egyenesen Bükfürdőre érkezünk.