Facebook pixel

"Akácos út" kerékpáros körút

41 km
 3
március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november
Aszfalt: 100% (41 km)
Biciklitúra

Útvonal: Bük (Bükfürdő) - Szakony - Egyházasfalu - Újkér - Iván - Simaság - Lócs - Bük (Bükfürdő)

Útvonal hossza: 41 km

Szintemelkedés: 140 m

Menetidő: kb. 3,5 óra

Javasolt kerékpártípus: trekking, túra, országúti kerékpár

Útvonal linkje: https://www.strava.com/routes/17219276

Bükfürdőről, a fürdő nyári bejárata elől indulunk és kerékpárúton haladva érjük el Alsó-, Közép-, majd Felső-Büköt. A fürdővárost elhagyva utunkat nyugat felé, a külön nyomvonalon haladó kerékpárúton folytatjuk. A körforgalomból egyenesen tovább haladva rövidesen Szakony községbe érkezünk. A hangulatos házak mentén kerekezve utunk során megtekinthetjük a Szent István király-templomot, majd a faluban kb. 2 km múlva forduljunk jobbra Újkér, Iván irányába.

A települést elhagyva végeláthatatlan szántók szegélyezik utunkat. 4,5 - 5 km-re egy idilli helyszínt, remek pihenőt találunk a Keresztényi Szűz Mária kápolna környezetében. (jobbra)

Ezt követően érkezünk Egyházasfaluba, amelyen áthaladva a következő település, Újkér község következik.

Alapos körültekintést követően a 84-es számú főúton átkelve jobbra csodás kerámiákat láthatunk, amelyeket nem csak megtekinthetünk, de vásárolhatunk is belőlük. A Fő utcán induljunk tovább „toronyiránt” és az Alexandria Szent Katalin templom felé – jobbra – folytassuk a kerékpártúrát Iván településre. Ezt az utat akár "akácos út"-nak is nevezhetjük, mivel az erdők zöme ezen fafajokból áll össze. Harmonikus látványt nyújtó kisebb lankák követik egymást, melyeket árnyékot adó erdőfoltok szakítanak meg. Tiszta időben a Kőszegi-hegység és az Alpok hegyeinek látványa is elkísér bennünket.

Iván község előtt legtöbbször lovak legelésznek az út mentén, arra csábítva minket, hogy megálljunk és szemügyre vegyük őket. Ivánba érve Csepreg felé fordulunk és tovább tekerünk az erdős részek, majd szántók mellett. Így érkezünk meg Simaságra, ahol a 84-es sz. főúton, szintén alapos körültekintés után áthaladunk, majd egyenesen tovább tekerünk Lócs felé, ahol tavasztól őszig szinte az egész faluban a virágzó rózsák látványában gyönyörködhetünk. A faluból kiérve pár km-t megtéve érkezünk vissza Bükfürdőre.