Facebook pixel

Koczán ház

Mi az Ön véleménye?
4

Koczán Ferenc néhai cipészmester lakóháza a tájegység utolsó zsúpfedésű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza, amely 2006 óta Bük Város Önkormányzat tulajdona.

A végső pusztulástól megmentett lakóház teljes körű külső és belső felújításon esett át. Különös gonddal lett helyreállítva a hajdani kívül-fűtős cserépkályha konyhai fűtőnyílása, valamint a kemenceajtó, a mászókémény ajtó, a nyílások és azok vasalatai. Az újonnan készült vasalatok az eredeti mintájára és méretére kerültek, egyedileg legyártva. Az udvarépítés során a meglévő kerítés, a kapu és a kiskapu is javításra került. Az udvaron meglévő kút kitisztítását követően elkészült háncsolt akácból az új ágasfa és gém. A gém ellensúlya pántokkal felerősített gyökér (kölönc).

A Koczán ház jelenleg civil közösségek otthona – itt kapott helyet a kézműves műhely, a húsvéti tojásfestés, valamint különböző gyermek- és családi programok. A legjelentősebb rendezvények, amelyek a Koczán házban kerültek megrendezésre: Farsangfarki disznóölés, Ivó napi bormustra, Családi nap augusztus 20-án és ősszel a Szent Mihály Napi forgatag. Az egykori suszterház a városi programok egyik kedvelt helyszíne, ahol népi hagyományainkat, ünnepeinket és rendezvényeinket mutatjuk be, autentikus környezetben.