Facebook pixel

Répcementi szarvasbélszín kakukkfüves dödöllével és sült koktélparadicsommal, kékfrankos mártással

Hozzávalók 4 személyre:

1 -1,5 kg szarvas bélszín

2 db sárga répa

1 db fehér répa

1 db zeller

1 db karalábé

1 db vörös hagyma

3 gerezd fokhagyma

só, bors, babérlevél

1 dl fehérborecet

1 kg burgonya

80 dkg finom liszt

kakukkfű

0,5 l száraz kékfrankos vörösbor

koktél paradicsom

olaj

Elkészítés:

A szarvas bélszínt lehártyázzuk, a fogyasztás előtt négy(!) nappal bepácoljuk (pác: két liter víz sárga, fehérrépa karikázva, karlábé, zeller, vörös hagyma karika, fokhagyma. A megtisztított zöldségeket daraboljuk és lassú tűzön babérlevéllel, fehérbor ecettel, egész borssal felfőzzük fél órát) ha kihűlt a pác, beletesszük a húst, és lefedve a hűtőbe tartjuk. Négy nappal később kivesszük a pácból, szeleteljük, és ízlés szerint sózzuk, és az érméket rövid idő alatt készre sütjük.

A dödölléhez burgonyát készítünk elő, sós vízben főzzük, ezután kakukkfű, pirított hagyma és liszt hozzáadásával összekeverjük, formázzuk tetszőlegesen, és serpenyőbe megpirítjuk kevés zsiradékon.

A páclét tovább főzzük, sóval ízesítjük, és kékfrankos borral készre főzzük, majd szárazon pirított lisztel sűrítjük. A paradicsomokat kevés olíva olajon megpirítjuk.

Részlet a GASZTRO PORTRÉK - Bükfürdő című könyvből