Facebook pixel

Kenyerünk Kézműves Pékség

Mi az Ön véleménye?

Sárvár szívében szívből sütött (vad)kovászos kenyerek és kézműves pékáruk.

A Kenyerünk Kézműves Pékség Sárvár szívében 2019. július 25-én nyitotta meg a kis ablakát. Dédelgetett álmunk volt egy közös vállalkozás, mindig is tudtuk, hogy etetni szeretnénk az embereket. A minőségi, jó étel az egészségünk alapja, mi ebben hiszünk, és ezt igyekszünk képviselni. Andris (Kálmán András) a gyakorlati oldalát adja a munkának, mint szakács illetve pék, Én (Nagy Katalin) az elméleti oldalt, mint egészségfejlesztő és okleveles táplálkozástudományi szakember.

Tradicionális vadkovászos technológiával, kézzel készítjük a kenyereinket. A kemencén kívül az egyetlen gépiesített folyamat a dagasztás, így büszkén viseljük nevükben a kézműves jelzőt.

Számunkra az egészséges étel, mint alapanyagát, mint pedig elkészítési módját tekintve a gyökerekhez nyúlik vissza. Ilyen a kovászolás, ami a kenyérkészítés legősibb módja, a természetben előforduló vadélesztőt és tejsavbaktériumokat hasznosítja. A munkához használjuk a kezünket, a szaglásunkat, a látásunkat, a hőt és az elménket. Ezek a tényezők, amelyek nagyrészt eltűnnek a mai kenyérgyártás során. A modern kenyerek rövid idő alatt érésgyorsítók és állományjavítók segítségével készülnek.

Az elkészítéshez mi 3 alapanyagot használunk fel: a vizet, a lisztet és a sót. Fontos a liszt minősége, hisz ez adja kenyér lelkét, ezért hazai, megbízható malomból vásárolunk. Nálunk az elkészítési idő több mint 12 órát vesz igénybe, ugyanis hagyjuk a természetes kelesztési folyamatot, azaz a fermentációt végbe menni. Ez határozza meg a jó kenyér tulajdonságait, a kívül ropogós héját, a belül buborékos, lyukacsos, puha bélzetét. Eltarthatóságában is különbözik a boltitól, mivel nem penészedik, és az 5. nap után is puha marad belül.

Jellegzetes termékünk a tökmagos-tökmagolajos kenyér, melyhez a belevalókat, a környékbeli termelőktől szerezzük be. Fontosnak tartjuk kihasználni ezt a lehetőséget, mivel így mi is minőségibb kínálatot tudunk biztostani vevőink számára és nem utolsó sorban támogatjuk a fenntarthatóbb gazdaságot. Magyarország termőföldekben gazdag ország, nem beszélve a hosszas generációkra visszanyúló, szaktudásban bővelkedő gazdaságokról, kistermelőkről, akiktől prémium alapanyagokhoz lehet hozzájutni. Ezzel nem csak a minőséget tudjuk egy magasabb szintre emelni, de a kölcsönös támogatás is megvalósul. Szerintünk ez nagyon fontos, és erre kellene törekednie a gasztronómia minél több szereplőjének is.

Nagy Katalin, Kálmán András