Facebook pixel

Czampa Zoltán

Mi az Ön véleménye?

Czampa Zoltánnak hívnak, 1988-ban születtem Budapesten. Szeretem a természetet a természetes dolgokat.

A kékfestéssel önkéntes múzeumi tevékenységem során ismerkedtem meg. Felkeltette az érdeklődésemet ez a nagy hagyománynak örvendő textilfestési technológia. Mivel már évek óta nincs ilyen képzés hazánkban, autodiktata módon, a szakirodalom összegyűjtésével és tanulmányozásával, kísérletezgetéssel igyekszem elsajátítani a kékfestést.

De mi is az a kékfestés?
Tudta, hogy a kékfestés hagyománya 2018-ban felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára? Pedig ma Magyarországon csak hat kékfestőműhely dolgozik.
A kékfestés egy olyan textilfestési eljárás, mikor a fehér textil mintázása egy fedőmasszával történik. Mikor a fedőmassza megszárad, akkor festem meg a textilt természetes indigócsávában. Egy-egy merítés 10-15 perc, amit 15 perc levegőztetés követ. Minél sötétebb színt szeretnénk annál többször merítjük az anyagot, akár 12-14 alkalommal. Mikor elérem a megfelelő színt egy ecetsavas fürdőben leoldom róla a fedőmasszát, ekkor rajzolódik ki a fehér minta.

Termékeim fiatalos lendületet adnak a hagyományos módszernek. Modern, hordható, természetes alapanyagú pólókat, táskákat készítek. Másik termékcsaládom, a Smart ruhák méginkább a környezettudatos élet kihívására adnak választ. Ezek a régi, jó állapotú ruhadarabok, melyek kékfestő design-t kapnak népszerűek a tudatos vásárlóim körében.