Facebook pixel

Jurisics vár

Mi az Ön véleménye?

A kőszegi alsóvár legrégebbi része a 13. században épült. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat később kibővítették; a reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. Kétszigetes jellege ma is megfigyelhető: jól látható, hogy az elővárat és a belső várat is vizesárok vette körül.

A vár az 1532-ben, a Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról kapta a nevét. Jurisics Miklós maroknyi védőserege 19 ostromot vert vissza; az ő győzelmeikre emlékeztet a Kőszegen mindennap 11-kor megszólaló harangszó.

Jelenlegi formáját Mária Terézia korában, a 18.század végén nyerte el.

Állandó kiállítások:

A Kőszegi vár évszázadai ¤ Magyarország történelme 3D filmvetítés ¤ Földesúri asztal, és konyha címmel a XII-XVI. századi főzési és étkezési szokásokat mutatja be ¤ Fegyvertár középkor fegyverekkel és ruházattal ¤ a Lovagterem a város és a vár történetét mutatja be ¤ a Várkápolnában kőtár fogadja az érdeklődőket ¤ a vár nyugati tornyából csodálatos kilátás nyílik nem csupán a történelmi belvárosra, hanem a várost körülölelő hegyekre és az azok csúcsán található látnivalókra is, mint pl. az Ó-ház Kilátó, a Szultán Kilátó, Kálvária-templom ¤ Játszósarok, íjászat és játékudvar várja a legkisebbeket a földszinten ¤

  • A kiállítások mellett vár-bazár, büfé és fűszernövénykert is várja a látogatókat.
  • Csoportoknak, családoknak ingyenes VÁRMUSTRA játék!

BükfürdőCard elfogadóhely: 10% kedvezmény a belépőjegy árából.