Facebook pixel

Arany Egyszarvú Patikamúzeum

Mi az Ön véleménye?

Az 1680-ban alapított és a 18. század első felében fokozatosan kiépített kőszegi jezsuita rendház gyógyszertára 1744-ben nyílott meg a Szent Jakab-templom melletti épület földszintjén.

A patika berendezése jezsuita asztalosmesterek: az osztrák születésű Josef Codelli és Josef Steidner, valamint a nagyszebeni születésű Josef Undersigner munkája. Kőszegre kerülésük előtt a mesterek a bécsi és a grazi rendház asztalosműhelyében működtek.

A bútorzat a helyiség mind a négy falán körbefut, három oldalán ajtónyílás, négy sarkában egy-egy üvegszekrény helyezkedik el. Az íves oromzattal záródó tárolószekrények padként szolgáló, fedeles ládákból álló talapzatra támaszkodnak, amely fölött nagyobb és kisebb fiókos rész következik. Ezek felett a patikaedények tárolására szolgáló nyitott polcok helyezkednek el. A két oldalsó ajtónyílás fölött ovális keretben egy-egy olajfestmény helyezkedik el: a baloldali Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal, a jobboldalon az orvosok és gyógyszerészek védőszentjei, Szent Kozmát és Szent Damján alakja kapott helyet. A harmadik ajtónyílás fölött Szent István király mellképe. Az ajtó két oldalán fejükön kerek tálcát hordó szerecsen alakok helezkednek el.

A jezsuita rend feloszlatása után, 1775-ben Svalla Mátyás patikus vásárolta meg a gyógyszertár berendezését, aki a jezsuita rendháztól néhány épülettel odébb nyitotta meg üzletét. A patika, amely 1823-ban az Arany egyszarvúhoz nevet kapta, 1910-ig folyamatosan működött ekkor utolsó tulajdonosa, Tersánszky Károly 18.000 Koronáért a patikaedényekkel együtt eladta a bútorzatot az Iparművészeti Múzeumnak, ahol az a történeti enteriőröket bemutató teremsor részeként került bemutatásra. A berendezés 1980-ban visszakerült Kőszegre, ahol egykori helyén, a patikaházban kerül bemutatásra.

A bútorzat és felszerelése az Iparművészeti Múzeum tulajdona.

A múzeum belső udvarán található a barokkos kialakítású patikakert, melyben a 17. században gyógynövényként használatos növényekből tekinthetünk meg közel nyolcvan félét.

BükfürdőCard elfogadóhely: 15% kedvezmény a belépőjegy árából.