Facebook pixel

Tájékoztató egyéb-szálláshely és magánszálláshely üzemeltetők részére

Megjelent a Kormány 155/2019. (VI.27.) Korm. rendelete, amely módosította a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendeletet. A Korm. rendelet 5.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint a szálláshely-szolgáltatásnak folyamatosan meg kell felelnie –az adott szálláshelytípustól függően- a rendelet 1. számú mellékletének pontjaiban meghatározott követelményeknek.

A Kormányrendelet módosításai 2019. június 28-án léptek hatályba. A legfontosabb változások a következők:

  • Meghatározásra került az egyéb-szálláshely mellett a magánszálláshely kategória is.
  • Újradefiniálták az ágy fogalmát, és a szálláshely ágyainak számát is.
  • 10 fő felett mindenképpen ellenőrzi a tűzvédelmi hatóság az előírásoknak való megfelelőséget minden kategóriában.
  • KÖTELEZŐ a szálláshelykezelő szoftver (a szálláshely-szolgáltató által kötelezően használt olyan informatikai program, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas) megléte és ezt már bejelentéskor igazolni kell minden ÚJ szolgáltatónak. Az ezzel kapcsolatos információk megtalálhatóak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) honlapján (https://info.ntak.hu/).
  • A 8 szoba 16 ágy alatti szálláshely-szolgáltatók (egyéb-szálláshely, magánszálláshely) az alábbi honlapon tudnak regisztrálni (azenvendegszobam.hu), és az ingyenes program elkészülte után azt az NTAK honlapról le tudják tölteni. Új szálláshelyek esetében a nyilvántartásba vétel csak a regisztráció igazolása esetén lehetséges, ehhez viszont szükséges az adószám megléte is.
  • A 2019.06.28-a előtt is működő szálláshelyeknek (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely, egyéb-szálláshely) 2019. november 30-ig be kell nyújtania a jegyzőnek a szálláshelykezelő szoftver meglétéről szóló igazoló dokumentumot és a bejelentési és üzemeltetési követelményeknek való megfelelőségről szóló nyilatkozatot.
  • A 2019.06.28-a előtt is működő egyéb-szálláshely szolgáltató 2021.12.31-ig „átminősíttetheti magát” magánszálláshelynek, de be kell adnia a fenti igazolásokat ennek megfelelően.

Kérjük az érintetteket, hogy mindenképpen tanulmányozzák a módosító Kormányrendeletet, amely a Magyar Közlöny 111. számában jelent meg.