Facebook pixel

Felhívás faültetésre - 10 millió fa – Magyarország

A klímaváltozás és a globális felmelegedés egyik és talán leghatásosabb ellenszere, ha fákat ültetünk és így csökkentjük az emberi tevékenység által előállított légköri szén-dioxid felhalmozódását, amely a globális felmelegedéshez vezet.

Erre hívja fel a figyelmet a 10millió fa – Magyarország elnevezésű civil kezdeményezés, ami egyre nagyobb pozitív visszhangot kap az országban. A fürdőváros adottságai, valamint a klímaváltozás turisztikában is érezhető hatása arra ösztönözte a turizmus helyi résztvevőit, hogy kapcsolódjanak a kezdeményezéshez.


Amennyiben egyetértesz a fenti elvekkel és szeretnél tenni környezetért, az alábbi lépéseket kell megtenned:

 • 1. Jelentkezés

- Facebook oldal Bük- Bükfürdő: https://www.facebook.com/groups/2137484639894581/

Az oldalon elhelyezett szabályok elfogadásával várjuk a civilek, egyesületek, hotelek, panziók, magánszállásadók, az ipar szereplőit, az itt élők és fürdővárosunkat és annak zöld környezetét kedvelők csatlakozását.

- Információs irodánk: A faültetési programhoz személyesen az információs irodáinkban is lehet csatlakozni, Bükön a Tourinform Irodában (9737 Bük, Eötvös utca 11.) és Bükfürdőn a Tourinfo Irodában (9740 Bükfürdő, Termál krt 32.)

- Emailben: az info@visitbuk.hu címre a tervezett terület és fafajta megadásával. (Az is megoldható, ha az alábbiakban javasolt fafajtákból szeretnének vásárolni.)

 • 2. Faültetés

Javasolt területek

- alapvetően saját tulajdonban álló területek – kert, udvar stb. – minden beleszámít, ahová új telepítést/ ültetést terveznek ill. végrehajtanak – saját kivitelezésben.

- közterületek, az alábbi bontásban és javasolt fafajtákkal – Parkom Kft. kivitelezésében.

hely

javasolt fafajta (méret,maximum mennyiség)

nettó ár

Walco udvar

magas kőris (8/10 15 db)

14.000.-Ft/ fa

Bük-Bő kerékpárút mellett

gömb kőris (14/16, 14 db)

20.000.-Ft/ fa

piros virágú díszgalagonya (12/14, 27 db)

9.600.-Ft/ db

Petőfi utca körforgalomtól Marx utcáig terjedő szakasza

gömb csepleszmeggy (12/14, 17 db)

15.600.-Ft/ fa

Napsugár Játszóház

zselnice meggy, valamint ámbrafa (12/14, 23 db)

11.000.-Ft/fa

11.000.-Ft/ fa


A fenti ár tartalmazza az ültetés költségét karózással, viszont NEM tartalmazza a 27% ÁFA-t.

 • 3. Faültetés jelentése

  • kép feltöltése a 10millió fa – Bük, Bükfürdő facebook-csoportba
  • kép elküldése email-ben az info@visitbuk.hu címre (jelezve, hogy a neveteket megjelenítsük-e)


Csoportszabályok:

 • Politika mentesen működünk

Semelyik politikai párt semmilyen célját nem szolgáljuk, és szembe sem megyünk azokkal. Működésünket jogszerűen, a törvényeket betartva kívánjuk biztosítani.

 • A megelőzés és elővigyázatosság elvén cselekszünk

Nem javaslunk telepíteni az invazív fajokat, amelyek nem őshonosok Magyarországon és agresszív terjeszkedésükkel elnyomják a hazai flórát.

 • Fát ültetünk, hogy védjük a klímánkat

A fák széndioxid (CO2) megkötő képességére építve védjük a Föld klímáját, de telepített fáink egyúttal árnyékot vetve, párologtatva, port megkötve a mikroklímánkat, közérzetünket is javítják.

 • Invazív fajokat nem ültetünk

Nem támogatjuk az invazív és jogszabályokban tiltott/nem engedélyezett fa- és cserjefajok és változatait telepítését. Ezek ugyanis agresszív, hazai flórától idegen fajok, amelyek a hazai biodiverzitást romboló, esetenként az emberi egészséget veszélyeztető hatásúak.


Tervezett közös ültetés időpontja: 2019. november 09.


Folyamatban van egy interaktív térkép kialakítása, amelyen jelölni fogjuk azokat a pontokat, ahol a kezdeményezés hatására fát ültettek – esetlegesen a név megjelölésével.

Várjuk jelentkezéseteket!


Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Szervezet (TDM)