Facebook pixel

A kormány további 150 milliárd forintot biztosít szálláshelyek fejlesztésére

A kormány további 150 milliárd forintot biztosít turisztikai fejlesztésekre, a hazai szálláshelyek teljes körű megújítását célzó program utolsó szakaszának megvalósítására – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Még ezen a héten 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a 100 szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén. Mindezen felül a vidéki Magyarország összes, legfeljebb 8 szobás szálláshelyének tulajdonosai részt vehetnek egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programban.


A program célja, hogy 28 000 szálláshely összesen 55 000 szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még ebben az évben, annak érdekében, hogy ezzel is támogassák a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban.

Az MTÜ weboldalán már elérhető a pályázati felhívás. E szerint a legfeljebb 8 szobát (maximum 16 férőhelyet) üzemeltető magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek 100 ezer és 8 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra nyújthatnak be igényt, szobánként legfeljebb 1 millió forintra. Önerő nem szükséges.

A támogatásra azok a szálláshelyek pályázhatnak, amelyek regisztrálva vannak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerében, illetve oda most belépnek, továbbá az üzemeltetőnek rendelkeznie kell szálláshelykezelő szoftverrel is, amely alkalmas az NTAK számára adatok továbbítására.

A támogatás felhasználható:
Meglévő szálláshelyek külső és belső megjelenésének, minőségének fejlesztésére; a szálláshelyek szobáinak és kapcsolódó helyiségeinek átalakítására, felújítására.A szálláshely-szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódó eszközök beszerzésére.
A fentiek kiegészítéseként akadálymentesítésre, az épületek energiahatékonyságát javító megújuló energiarendszerek telepítésére, valamint kültéri beruházásokra fordítható még a támogatás.


A pályázati felhívás tervezete megjelent, a pályázatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshelyek a szoftverbe való belépéskor megtalálják, itt tölthetik ki és küldhetik be a pályázati űrlapot. A támogatási igényt június 4. és július 15. között lehet benyújtani az NTAK rendszerén keresztül.

A forrást még ezen a nyáron folyósítják, december 31-ig kell a szobánként 1 millió forintos szálláshely-fejlesztésre felhasználni.

Guller Zoltán a részletekről szólva elmondta: annak érdekében, hogy mindenki pályázhasson, az MTÜ a lehetőséget egészen július 15-ig fenntartja, tájékoztató körutakat szervez és telefonos ügyfélszolgálatot is biztosít. Azok a magánszálláshely-tulajdonosok is pályázhatnak, akik eddig még nem regisztráltak az adatszolgáltató szoftverbe, de most belépnek.


További információ a turizmus.com oldalán.


A Kisfaludy Program tájékoztatója ITT olvasható.