Facebook pixel

Itt a farsang, áll a bál...

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang hagyományosan a vidám lakomák, bálok időszaka.

Bükön sincs ez másként, egymást követik a farsangi mulatságok -> elő a báli ruhákkal, vagy akár a jelmezekkel!

Február 9-én - szombaton - a helyi horgászok tradicionális bálján vigadhatunk Bükön, míg a szakonyi Kemencés Csárdában jelmezes farsangi mulatság várja a tél-temető maskarásokat.

Szent Bálint napját a magyar néphit a termékenység napjának is tartja - különösen jó hír, hogy ez a nap már a tél elmúltát, a tavasz közeledtét jelzi. Az angolszász országokban a Valentine/Bálint napján (február 14.) tartott Valentine's Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte világi "szerelmes-ünnepként" terjedt el. A romantika jegyében tartanak egy gourmet borvacsorát a Caramell Premium Resort Cardamom Éttermében - színek és aromák kavalkádját.

A hagyomány szerint a téli időszak a lakomák, esküvők és így a disznótorok ideje is volt - amit Szent András napjától a böjt kezdetéig tartottak. Ha szeretnék megkóstolni a tradicionális toros ételeket, és átélni a disznóvágás hangulatát, február 28-án várjuk a Büki MSK melletti területen és az ATRIUM rendezvénytéren.

Húshagyókedd a farsang utolsó napja, a népszokás szerint ezzel véget érnek a farsangi vidám programok és mulatságok. Ezen a napon sütötték a fánkot, ami nem maradhatott el egyetlen háztartásból sem. "A szép fánk közepén világos csík húzódott végig, erre azt mondták „szalagja van”. Ahol ez a szalag, ez a csík hiányzott, a legények úgy bosszantották, hogy a boltban vásárolt szalagot kötöttek körbe a fánkra." :)

A télbúcsúztatás egyik legszínesebb programja Bükön a farsangi felvonulás, ami egyben egy vidám jelmezverseny is. Forralt bor/tea és fánk is várja a nézőket! :)


Várunk mindenkit nagy szeretettel!