Facebook pixel

Bemutatkozik Bükfürdő slow térképe

A „slow travel” kifejezés már egy ideje a köztudatban van a világ számos pontján. Azonban mi magyarok talán egyelőre nem ismerjük annyira mit is jelent pontosan.

Édes semmittevés. És mégsem..

Honnan is ered a „slow travel”, mi is ez konkrétan? 40 évvel ezelőtt indult útjára a „slow food” mozgalom, vagy ha úgy tetszik egyfajta reakció. Ennek alapja a desztinációk helyi konyhájának, gazdaságának és tradicionális ételeinek védelme a fast food-dal és az ezeket kínáló gyorséttermekkel szemben.

A slow travel ezt alapul véve arra ösztönzi az utazókat, hogy a nyaralásuk ideje alatt ne a mennyiség, hanem a minőség kerüljön előtérbe. Vagyis a „kevesebb néha több”. Ne rohanjuk egyik látnivalótól vagy egyik városból a másikba. Adjunk magunknak időt megismerni a helyi ízeket, kultúrát, embereket, akár az adott ország nyelvét is.

Természetesen mindenkinek megvan a saját definíciója tökéletes nyaralásról. A büki és bükfürdői slow térképpel szeretnénk segíteni a város nyugodt tempóban való, stresszmentes megismerését. Ennek eredményeként pedig igazán kipihenten térhessen haza mindenki az itt töltött idő után.


Utazás: adjuk meg a módját

A „slow travel” jegyében Bük infrastruktúrájának köszönhetően kerékpárúton és gyalogúton is eljuthatunk egyik pontból a másikba. Hagyjuk az autót bármelyik ingyenes büki vagy bükfürdői parkolóban, és merjük felfedezni a várost saját tempónkban. Lassuljunk le, ezzel a környezetünket is kíméljük, sőt akár Toboz Ottó, a helyi mókus valamelyik bundás pajtását is megfigyelhetjük.


Ha nincs kéznél saját kerékpár, semmi gond, hiszen a helyi információs irodákban rendelkezésre állnak jó minőségű kerékpárok, és már indulhat is a felfedezés. A városban vezető kerékpárútvonalon eljuthatunk az európai tekintetben szépségéről és madárvilágáról is híres golfpályához, az országban egyedülálló háromszintes KristályTorony kalandpályához, vagy a büki horgásztóhoz. Két keréken – vagy lábon - olyan arcát is megismerhetjük a városnak, amit az autóból esetleg észre sem vennénk. Bükre, Bükfürdőre érkezhetünk busszal vagy vonattal is, de minden esetben elérhető távolságban vannak egymástól a város látnivalói, a passzív és aktív kikapcsolódás lehetőségei.

Nincs kötelező látnivaló!

Az év minden időszakában rendezett, árnyas fákkal, örökzöldekkel és virágokkal díszített parkok, terek várják az olvasni, pihenni vágyó vendégeket. Ilyen például az Eötvös park, a Széchenyi park, a Kneipp park és a hozzá tartozó Organikus pont. Mindemellett ezek a zöld területek „lelőhelyei” is a már említett jelentős számú büki mókuspopulációnak. Ha pedig igazán hűvösre fordul az idő a Városi Könyvtár olvasókuckója nyújt igazi menedéket.

A Kneipp park önmagában is számos lehetőséget kínál az ejtőzésre, felfrissülésre. Járjuk végig az 510 méteres mezítlábas száraztaposót, töltsünk el egy kis időt a labdahintákból álló organikus ponton vagy a kijelölt jógapontokon. A lényeg, hogy átadjuk magunkat a hely hangulatának. A parkon át vezet a város két minősített nordic walking útvonala is.

A gyermek(ek)kel érkezők se mondjanak le a „lassú turizmus” élményéről, hiszen akár a Napsugárparkba, akár a Kristály Toronyhoz, a Kneipp- vagy Sportparkba látogatva a szülők is élvezhetik a természet közelségét, a feltöltődés élményét. A város egyik színfoltja a varázslatos Répce vidék élővilágát bemutató tanösvény. A leírások mögött egy több száz négyzetméter felületű zöld területen az egyes tájegységekhez kapcsolódó jellegzetes növények – fák, virágok és bokrok kerültek beültetésre.

Ha már Bükfürdő, nem hagyhatjuk szó nélkül a híres gyógyvízre épült fürdőkomplexumot sem. A Bükfürdő Thermal & Spa igazi paradicsoma a pihenni, gyógyulni, feltöltődni vágyóknak. Testi-lelki felüdülést kínál a gyógyvízben vagy az egyedülálló szaunavilágban eltöltött csendespihenő, illetve a rövid minden porcikánkat átmozgató vízitorna is.

Slow food élmény Bükfürdőn

A Termelői piac minden pénteken egészen október végéig a helyi és környékbeli ízeket és zamatokat hozza el vendégeinek. A Bükfürdői Esszencia® márkanév pedig védjegyként garantálja, hogy a piacon helyi és minőségi termékeket találnak a vásárlók. Természetesen kóstolásra is van lehetőség. Borok, sajtok, kolbászok, zöldségek-gyümölcsök, sütemények várják az érdeklődőket, a hangulatról pedig élő zene gondoskodik.

Látogass el Te is Bükre és Bükfürdőre az év bármely időszakában. Élvezd a város nyugodt, pihentető hangulatát, fedezd fel a „lassú turizmus” adta lehetőségeket.

A BÜKI SLOW térkép letölthető itt, a BÜKFÜRDŐI SLOW térkép pedig itt!