Facebook pixel

Oszkói szőlőhegy, Hegypásztor Pincék

Mi az Ön véleménye?

Oszkó környékén több száz éves tradíciója van a szőlőművelésnek.

Az 1700-as évektől vannak jelen a szőlőhegyen a hagyományos építésű borona-, fonott- és vert falú, zsúpfedeles présházak. A Hegypásztor Pincék között járva megtudhatjuk, mi is az a paticsfal, a bálványos faprés, a „kölkes” fazár, a tóka és hogyan készül a zsúptető.

Az őshonos gyümölcsfajták mellett a régi és új szőlőültetvény bemutatásával, tanösvénnyel, erdei iskolás programokkal, lovas kocsis hegybejárással, kézműves foglakozásokkal, borkóstolóval várjuk kedves vendégeinket. Két kemencénk és igényesen kialakított tűzrakó helyünk lehetőséget kínál helyben készült ételek kóstolására. A különleges természeti környezetben turistaszállás is működik.

Az egyesület minden év májusában Orbán-napi Hegyi Vigadalmat szervez, emellett közösségi aratással és szürettel is várja az érdeklődőket.

A Hegypásztor Erdei Iskola és Turistaszállás az oszkói szőlőhegyen, közel 2 hektáros területen, jól megközelíthető, mégis vadregényes környezetben található. Kisebb-nagyobb téglaépületekben és két kisebb boronafalú épületben összesen 45 főre tudunk szállást biztosítani. Étkezés napi háromszor igényelhető. Birtokunkon megkóstolhatók a szabadtéri kemencében sült finomságok, valamint kipróbálhatók különböző népi játékok és mesterségek is. Valamennyi program a Vasi Hegyhát hagyományainak, szellemi kulturális örökségének, épített- és természeti értékeinek bemutatását szolgálja. Felnőtt csoportok számára további lehetőség a bor- és pálinkakóstolás és a szervezett pincelátogatás.