Facebook pixel

Körmend, a Batthyányak városa

Mi az Ön véleménye?
4,5

A Batthyány név közel 400 esztendőn keresztül szorosan összefonódott Körmend történetével.

A klasszikus várszerkezetből az évszázadok alatt az ország egyik legjelentősebb barokk-klasszicista stílusú kastély-együttesévé is az ő jóvoltukból épült át a város egyik fő ékessége. A 2003-ban boldoggá avatott Dr. Batthyány-Strattmann László – a szegények orvosa – nevét viseli a kastélyban működő Múzeum, amelyben „Körmend és a Batthyányak évszázadai” állandó, interaktív kiállítás kézzelfogható és maradandó élményt nyújt az idelátogatók számára. Az épületegyütteshez kapcsolódó kastélypark évszázados, hatalmas fái alatt sétálva különleges művészeti alkotásokkal találkozhatunk. A város felújított központja számos rendezvénynek ad otthont, hisz Körmend nem csak a kosárlabda, hanem a hagyományőrzés és a kultúra elkötelezett híve is.

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.

+36/94/410-425

muzeum.kormend@gmail.com

www.muzeumkormend.hu

A körmendi múzeum első állandó kiállítása 1965-ben nyílt meg, 1980-ban kapott helyet a Batthyány kastélyban. 2004 óta viseli intézményünk Dr. Batthyány-Strattmann László nevét. Egyik legfontosabb törekvésünk az, hogy az általa ránk hagyott szellemiséget képviseljük, mind a kiállításainkkal, mind pedig a múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozásainkkal és egyéb programjainkkal.

Az 1994-ben megnyitott állandó kiállítás 2014-ben újult meg. A látogatók Körmend, a kastély, valamint a Batthyány család történetébe nyerhetnek betekintést hét teremben, melyből négy a felújítás óta látogatható.

2017 decemberében újra megnyitottuk a megújult Cipőtörténeti Gyűjteményünket, melynek többek között érdekessége az is, hogy Magyarország egyetlen ilyen típusú gyűjteménye.

Ugyancsak 2017-ben, külső helyszínen, a várkerti Vadászlakban különleges, interaktív kiállítótérrel gazdagítottuk a térség épített, kulturális és természeti kincseinek palettáját. Igény esetén akár egész napos programot is tudunk kínálni a hozzánk látogatóknak.

A városi programok idején rendkívüli nyitva tartással, érdekes programokkal várjuk az érdeklődőket. Érdemes figyelemmel kísérni a Múzeum honlapját, ahol az aktuális árainkról, hírekről mindenkor friss információkat találnak a látogatók. Szervezett csoportok számára is javasoljuk a felületet a bejelentkezéshez.

A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum május 1-től október 30-ig keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig várja a látogatókat, november 1. és április 30. között pedig keddtől szombatig 10-től 16 óráig, de előre bejelentett csoportok tekintetében természetesen rugalmasak vagyunk.

Batthyány Örökségközpont

Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 5.

+36/94/410-132

cultcent9900@gmail.com

www.bok.kormend.hu

Körmend Város turisztikai vonzerejét alapvetően meghatározza a városközpontban található Batthyány kastély – a hozzá tartozó közel 40 hektáros kerttel – mely az ország 5 legjelentősebb kastélyai között van. 2016 óta a kastélyban kialakított Batthyány Örökségközpont fogadja a látogatókat.

A látogatóközpontban helyi termékek bemutatására alkalmas teret, úgy nevezett Liktáriumot alakítottak ki, valamint időszaki kiállításoknak is helyet ad. A helyi történelmi korszakok bemutatása, köztük a Batthyány-kultusz megőrzése, helyi és térségi alkotók bemutatkozása, turisztikai csoportok fogadása, filmek, diák, fotók bemutatása, kulturális programok lebonyolítása egyaránt lehetővé vált. A látogatókat új, akadálymentesített kiszolgáló részek, interaktív információs pontok, vetítőterem is várja.