Facebook pixel

Stefanich Pincészet

Ihre Meinung

Kőszeg a Soproni Történelmi borvidékhez tartozó méltán híres város. A szőlőtermesztésnek több száz éves hagyománya van, a város fő bevételét is ez alapozta meg. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 1740 óta minden évben április 24-én, Szent György napján bejegyzésre kerülnek a Szőlő Jövésnek Könyvébe a szőlőhajtások. Abban az időben majdnem minden család foglalkozott szőlőtermesztéssel, a mi családunk is egy Poncihter (kőszegi szőlőtermelő) család. Több generációs hagyományra nyúlik vissza tevékenységünk. Már a nagyszüleim, déd- nagyszüleim is szőlőtermesztéssel foglalkoztak mellékállásban. Édesapám 1994 óta vette át a tevékenységet apósától, és ő kezdte az első nagyobb telepítést 2 hektárral. Majd 1999- ben következett az újabb 2 hektár betelepítése. Ebben az időszakban végeztem szőlészeti- borászati tanulmányaimat Budapesten. Azóta vettem én át a vállalkozás irányítását. Majd következtek az újabb telepítések, ami jelenleg 10 hektárnál tart.

A borvidékünkön zömében kékszőlő termesztése folyik. Nálunk is ezekből a fajtákból található a többség (Kékfrankos, Blauburger, Pinot Noir, Merlot). Mivel egyre nagyobb az igény a fehér borra, ezért folyamatosan növekszik a fehérszőlő területek aránya. Mi is telepítettünk fehér szőlőt, először Chardonnay-t majd Olaszrizlinget 2 hektáron. Illetve szintén egyre nagyobb a kereslet a Rosé bor iránt, ebből a tételből is egyre többet kell készíteni. Borainkat irányítva készítjük, fehér és a rosé bort hűtve, míg a vörös borokat 28 fokon tartva 12-14 napig erjesztjük. Zömében acéltartályokkal rendelkezünk, de a palackozásra szánt vörösborokat fahordóban érleljük.

A megtermelt borokat elsősorban saját borozónkban folyóborként értékesítjük, de szállítunk helyi és környékbeli vendéglátóhelyekre is. A legjobb minőségeket lepalackozzuk.

Kőszegen található borozónk hangulatos kerthelyiségében tavasztól őszig alkalmanként élő zenével fogadja a borozgatni, táncolni vágyókat. Továbbá aki a régi hagyományokat, szőlészeti eszközöket kedveli, megtekintheti a nagyszülők gyűjteményét a pincészet saját múzeumában.