Facebook pixel

GASZTROTIPP - CSOMÓPONT


Archivseite

Disznójava édes suffával, kenyérbe körítve

Az idei Gyógy-Bor Napok, Büki Gasztrofesztivál egyik színfoltja volt a Csepregi Fröccsterasz – ahol a csepregi borok mellett – vagy mellé ???? – a hagyományos vas megyei ételeket is meg lehetett kóstolni. Az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület a rendezvény első napján készített egy Mátyás korabeli ételt, Bolfán Csaba vezetésével.

Hogy mi az a disznójava és mit takar a suffa elnevezés? Adunk egy kis segítséget:

Végy hozzá egy hízott sertés tarját, tisztáztasd le az zsírjától, s lassú tűzön hevítsd azt levében, míg az szaftját elengedvén ruganyossá válik. Szeld ezt ujjnyi vastagra és édes suffába helyezve melengesd azt tálalásig. Suffához érve végy üstöt, tégy bele jó bort, forrald át, ehhez használj, gyömbért, fahéjat, római köményt, ánizst, édes mézet s mindenféle kerti és vad gyümölcsökkel fődd meg és törd át szitán. Bele keverjd végezetül jó vörösborban áztatott mézeskalács puháját!

Tálaláskor vedd kovászos kenyér beljét, s a húst rátevén öntözd azt gazdagon suffajával!”

Ugye, mindenkinek világos! ????

Na jó, adunk egy kis segítséget – íme a hozzávalók 8 főre:

Sertés tarja édes mézeskalács mártással, kenyérben tálalva

2-3 kg sertéstarja

5 liter gyümölcsös vörösbor

2 egész gyömbér

2 kiskanál fahéj

2 kiskanál ánizs

2 kiskanál római kömény

8 teáskanál só

12 evőkanál méz

80 dkg mézeskalács

2 kg alma, körte, piros bogyósok gyümölcskeverék

8 db cca 30 dkg-os kovászos buci

Elkészítés:

Az egész tarját 3 liter vörösbor, 3 liter víz elegyében lassú tűzön megfőzzük. Adjunk a főzőléhez a gyömbér, a fahéj, ánizs és római kömény mennyiségének felét, valamint oldjunk fel 3 teáskanál sót.

Ha megfőtt a hús, akkor kivesszük a léből és hideg füstös füstölőbe helyezzük, ahol további 6 órát száraz körtefával készített 85 C-fokos füstön, párásan füstöljük. A készre füstölt száraz, barnás húst ujjnyi vastag szeletekre szeljük.

A mártáshoz az előkészített 2 kilogrammnyi gyümölcsöt borban megfőzzük, a fűszerek maradékával fűszerezzük. A puha gyümölcsöt átpasszírozzuk, pépessé dolgozzuk. Ezután a maradék főző borban eloldjuk a mézeskalácsot, s a sima masszához hozzáadjuk a gyümölcspépet és a mézet.

Ebbe a meleg sűrű mártásba helyezzük a főtt-füstölt tarjaszeleteket és további egy órán át 85 C fokon pároljuk együtt az ételt.

Tálaláshoz, köretként kovászos kenyeret veszünk (cca. 30 dkg buci). Annak belsejét kimélyítve tálkát képezünk és ebbe a mélyedésbe helyezünk egy szelet mártásos húst, amit a maradék mártással még egyszer megöntözünk, hogy a kenyérbél is átvegye a szósz ízét.

Az étel mellé kiválóan passzol a csepregi Répcementi Kékfrankos és érdemes kipróbálni a Csepregi Pékség országos kenyérversenyen ezüstérmet nyert Babusgató kenyerét is.


Jó étvágyat kívánunk!